Vier op tien zorgwerkers te zwaar

28-05-2015

De oostelijke zorg- en welzijnsinstellingen maken zich zorgen over het toenemend aantal werknemers in de sector met overgewicht.


Uit onderzoek in opdracht van WGV Zorg en Welzijn blijkt dat 30 procent van de werknemers kampt met overgewicht en dat 9 procent zelfs aan obesitas lijdt. De sector zet daarom nog meer in op het bevorderen van een gezonde leefstijl. "Niet alleen omdat de inzetbaarheid en productiviteit daalt bij overgewicht, maar ook in het belang van de mensen zelf. Iedereen wil toch zo lang mogelijk gezond blijven", zegt directeur Gerard Nederpelt van WGV Zorg en Welzijn. In het onderzoek, uitgevoerd door hogeschool Saxion, is gekeken naar de BMI (Body Mass Index) van 2175 werknemers in de oostelijke zorg en welzijn. De oostelijke zorg- en welzijnsinstellingen maken zich zorgen over het toenemend aantal werknemers in de sector met overgewicht. Van hen hadden er 21 ondergewicht (BMI onder de 18,5), 1317 een normaal gewicht (BMI 18,5 tot 25), 647 overgewicht (BMI 25-30) en 190 obesitas (BMI van boven de 30).


Die BMI's werdend vergeleken met het zogeheten werkvermogen. Dat is een score die bepaald wordt door vragen over zaken als verzuim, werkbeleving, aandoeningen en belemmeringen die mensen zelf in hun werk ervaren. Daaruit blijkt dat dit werkvermogen vanaf een BMI van 28 gaat dalen. Nederpelt zegt 'niet geschrokken' te zijn door de uitkomsten, 'omdat het bekend is dat overgewicht een toenemend probleem is in Nederland', maar de sector doet er volgens hem wel veel aan om dit aan te pakken. Hij noemt daarbij programma's als leefstijlcoaching, een gezondere werkomgeving, energie-arme voeding in de kantine, het stimuleren van fietsgebruik en korting op sportscholen. Nederpelt stelt dat dit vooral van belang is bij zorgpersoneel dat de hele dag in touw is. "Want in een functie waarin je de hele dag actief bent, zou je dan de hele dag door 20 kilo met je mee moeten sjouwen en dat ga je echt voelen in je knieën. De kans op uitval wordt dan ook groter. En werknemers moeten tegenwoordig wel tot hun 67e mee".Volgens hem is een gezond gewicht een verantwoordelijkheid voor zowel werkgever als werknemer.

Bron: www.tubantia.nl