Week van Zorg en Welzijn 2018: volop aandacht in Oost-Nederland voor prachtige sector

19-03-2018

Van 12 tot en met 17 maart 2018 vond de 6e Nationale Week van Zorg en Welzijn plaats. De Week werd traditiegetrouw afgesloten met de landelijke Open Dag van Zorg en Welzijn, die dit jaar voor de 18e keer werd georganiseerd. De afgelopen week openden in Oost-Nederland ongeveer 280 zorg- en welzijnslocaties hun deuren voor het grote publiek. Buurtbewoners, scholieren, familieleden, werkzoekenden en alle andere geïnteresseerden konden een kijkje nemen in het hart van zorg en welzijn en met eigen ogen zien wat voor fantastisch werk er wordt gedaan.

Zondagavond 11 maart opende Olympisch kampioen Maarten van der Weijden de Week van Zorg en Welzijn. In 24 uur zwom hij achtereenvolgens in 14 zwembaden van zorg- en welzijnsinstellingen in heel Nederland om aandacht te vragen voor de sector zorg en welzijn, die immers ook 24/7 doorgaat. Aan het zwembad van Vogellanden in Zwolle bracht hij op maandagochtend tussen half 6 en half 7 een bezoekje.

Tal van activiteiten
Bijna 100 zorg- en welzijnsinstellingen openden samen ongeveer 280 locaties in Overijssel, Noord- en Oost-Gelderland, een duidelijke toename ten opzichte van eerdere jaren. Op deze locaties kon het publiek zien hoe het werkt in de sector en meedoen aan tal van activiteiten. Er werden rondleidingen gegeven, workshops gehouden en informatiemarkten georganiseerd.

Zo openden het Alfa College en diverse zorg- en welzijnsinstellingen in Hardenberg een pop-up winkel om te ervaren hoe het is om te werken in de sector. Er was een gevarieerd programma en de bezoekers konden elke dag terecht aan de Voorstraat 55a. Op Nationale Pannenkoekdag, vrijdag 16 maart, konden bezoekers bij Sensire Den Ooiman in Doetinchem en WZU Veluwe in Doornspijk en ’t Harde terecht om een pannenkoek te eten. Het Radio 5-programma Open Huis zond deze week uit vanaf zorg- en welzijnsorganisaties. Op donderdag en vrijdag was het programma te gast in de regio. Op donderdag bij de Buurtsuper van Aveleijn in Zenderen en vrijdag bij de Bosshardt Huiskamer van het Leger des Heils in Zwolle. 

Tijdens de Week organiseerde WGV Zorg en Welzijn gastlessen om jongeren bewust te maken van het belang van zorg en welzijn en het lespakket 'Aan JOU hebben we wat!' te promoten. Brugklas-acteur Vincent Visser, dj Barry Paf en ex-Mainstreet zanger en acteur Rein van Duivenboden brachten een bezoekje aan een middelbare school. Acteur en presentator Tim Haars ging de hele week mee op een landelijke bustour en deed donderdagmiddag Raalte aan.


Brugklas-acteur Vincent Visser bezocht CSG Reggesteyn in Nijverdal

Maak kennis met kunde
De Week van Zorg en Welzijn werd in Overijssel, Noord- en Oost-Gelderland gecoördineerd door werkgeversorganisatie WGV Zorg en Welzijn. Met het landelijke thema ‘Maak kennis met kunde’ geeft deze Week de zorg- en welzijnssector een gezicht en een positieve impuls aan het beeld dat onder het publiek leeft. De Week van Zorg en Welzijn wordt in 2019 van 11 tot en met 16 maart gehouden.